compulsar el documento de identidad…


(el contexto de esto es un concurso en el que se me ocurrió participar que se llamaba premio walter benjamin y que era organizado por el museo del exilio. como es sólo un premio para artes visuales lo más probable es que no me lo den (si lo gano prometo fiesta, he aquí la constancia), pero como estaba en chile envié todo sin incluir uno de los requisitos: documento de identidad compulsado en el ajuntamiento o en la policía. llevo dos días intentando conseguir el puto requisito y no lo he logrado. abajo sigue la carta que redacté para el director del museo con quien me he estado escribiendo por lo mismo, y que a este punto creo que no se la enviaré porque, dentro de todo, me parece bastante llorona…)

hola jxxxx,

el que li escric en aquest mail és totalment prescindible per a la comunicació que estem portant i que és eminentment pràctica. per tant si té poc temps, pot deixar-ho fins a aquí. el que segueix en aquest e-mail és el que m’ha passat en relació al requisit del concurs corresponent al «document d’identitat compulsat», i em prenc la llibertat de descriure-ho perquè crec que per a edicions futures del vostre concurs caldria repensar la manera en el qual es plantegi.
com li comentava en un mail anterior, l’ajuntament no compulsa documentació que no romangui en el seu poder. ahir, per desconeixement, a més d’anar a l’ajuntament vaig anar a una oficina dels mossos d’esquadra i a una de la guàrdia urbana i en cap de les dues van poder compulsar-me la fotocòpia ni dir-me on havia de dirigir-me per a això.

aquest matí he anat a l’oficina de carrer trafalgar que és la que m’ha indicat aquest matí un agent de la guàrdia urbana al que he consultat per la policia nacional (que era, finalment, el lloc idoni per realitzar la compulsa). en aquesta oficina amablement m’han fet pujar a la segona planta per acudir a la taula 20 per compulsar la fotocòpia. sense haver hagut d’esperar més de dos minuts, m’he trobat davant la funcionària que m’ha dit que, per comptar amb un NIE (nombre d’identificació d’estrangers), no podia dur a terme la meva missió allà. havia de dirigir-me, segons m’ha indicat, a l’oficina on m’haguessin fet lliurament del meu document. he anat, llavors a la seu de la policia del carrer enric granados. però, en aquesta oficina m’han dit que no feien compulses, que anés a la seu de carrer balmes. en arribar a balmes, i per evitar-me l’haver d’esperar li he preguntat, afortunadament, al policia de la porta si era est el lloc adient per compulsar un NIE. el policia m’ha indicat que a causa de la meva nacionalitat (chile) havia de dirigir-me al carrer guadalajara.
la oficina de policia del carrer guadalajara sempre m’ha semblat un lloc digne d’estudi en raó del maltractament implícit que ostenta: en arribar et lliuren un nombre per a la primera fase d’espera que es realitza en un pàrquing cobert (que a l’estiu pot arribar als 40º). superada aquesta etapa et donen un altre nombre per esperar en una oficina. el lloc, a pesar que té un ritme molt lent, no compta amb lavabos per a la gent que hi va a realitzar els seus tràmits. cada vegada que vaig pregunto pels lavabos i des de fa 5 anys em diuen que «estan en obres». he esperat durant 3 hores el meu torn d’atenció i quan ha arribat, la funcionària m’ha dit que no podia compulsar-me la fotocòpia perquè no portava el meu passaport. he demanat de parlar amb algú de càrrec superior. la senyora m’ha dit que jo en espanya pràcticament no era ningú sense el meu passaport, ja que el meu document d’identificació era tot just vàlid per poder ser identificada en termes gairebé superficials. m’ha dit que no havia d’anar a cap oficina pública sense el meu passaport. davant el meu reclam i, en aquest punt, desesper, la dona m’ha suggerit que tornés a anar-hi (no demà, que és festa) dijous, a repetir l’intent.
et descric amb tant detall l’anterior perquè em sorprèn haver hagut d’abandonar les meves activitats programades (treball) durant dos dies per obtenir, sense èxit, una fotocòpia compulsada del meu document d’identificació. ho descric perquè em queda clar que tot el que vaig fer el dia d’ahir va ser producte del meu desconeixement, però tota la deriva d’avui ha estat  producte de la meva nacionalitat. sóc filla d’exiliats i vaig viure fins als 6 anys en aquesta condició, sent literalment apàtrida, i els moviments migratoris són per tant un aspecte que forma part de la meva experiència vital. entenc que les administracions han d’organitzar-se i, per experiència, també sé que tot és més dur de resoldre a nivell administratiu des de la condició migrant. no obstant això, crec que seria interessant poder avaluar per a efectes de l’excel·lent concurs que heu proposat aquest any per primera vegada, l’operativitat del requisit de la «còpia compulsada de la identificació», que esdevé un requisit diferencial entre comunitaris i extracomunitaris, que no resulta adequat considerant que el personatge que regeix la convocatòria, walter benjamin qui, com la seva biografia indica, va ser rebutjat per fer classes a la universitat per la seva condició de jueu, va estar fos del seu lloc d’origen moltíssim anys i va morir pràcticament en un pas fronterer.

si vostè ha arribat fins a aquest punt de l’e-mail m’agradaria comentar-li que el concurs realment m’ha semblat interessantíssim, tant en la seva oferta com en els seus postulats, i que si plantejo aquest tema és només perquè en edicions futures pugui millorar-se, i perquè davant el que considero maltractaments administratius cap als immigrants l’única cosa que tinc és la meva ràbia i la meva veu.

lucía

*** el texto lo traduje con softcatalá, google traductor y la pachi le dio sus toques finales. cualquier error es totalmente intencionado…

26 thoughts on “compulsar el documento de identidad…

 1. Great blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme. Many thanks

 2. Hi there, I want to subscribe for this website to take most recent updates, so where
  can i do it please assist.

 3. Great beat ! I would like to apprentice whilst you amend your site,
  how could i subscribe for a weblog web site?
  The account helped me a appropriate deal. I had been a little bit familiar of this your broadcast offered shiny transparent concept

 4. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I have read this post and if I could
  I wish to suggest you some interesting things or suggestions.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 5. My relatives always say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting know-how
  every day by reading thes good content.

 6. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.
  Please let me know where you got your theme. Thank you

 7. Admiring the time and effort you put into your blog and in depth information you provide.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material.
  Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m
  adding your RSS feeds to my Google account.

 8. Hello there, I found your website by way of Google while searching for a related topic, your site got here up,
  it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply was alert to your weblog via Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna be careful for brussels. I will appreciate if you
  happen to proceed this in future. Lots of other folks can be benefited from your writing.

  Cheers!

 9. My brother recommended I would possibly like this web site.
  He was totally right. This publish truly made my day.
  You can not consider simply how so much time I had spent for
  this information! Thank you!

 10. I have been browsing online more than 3 hours lately,
  but I by no means found any fascinating article like yours.
  It’s beautiful value sufficient for me. In my opinion, if
  all webmasters and bloggers made good content material as you probably did, the net shall be much more helpful
  than ever before.

 11. Hello! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when browsing from my iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.

  If you have any recommendations, please share.
  Thank you!

 12. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something
  which I think I would never understand. It seems too complex and very broad
  for me. I am looking forward for your next
  post, I will try to get the hang of it!

 13. I’m really loving the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A couple of my blog visitors have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any advice to help fix this issue?

 14. I know this web page gives quality dependent posts and additional stuff, is there any other
  web page which presents such information in quality?

 15. hello there and thank you for your information –
  I’ve certainly picked up something new from right
  here. I did however expertise some technical issues using this
  site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement
  in google and could damage your quality score if advertising and
  marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look
  out for much more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again very soon.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *